Τί είναι αλλεργία

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργικής πάθησης. Οι αλλεργικές παθήσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε κάθε ηλικία και η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο στο ποιος θα την αναπτύξει. Αν ο ένας γονέας πάσχει από αλλεργική πάθηση, ο κίνδυνος να παρουσιαστεί στο παιδί υπολογίζεται σε 48%, ένα ποσοστό που εκτοξεύεται στο 70% όταν και οι δυο γονείς είναι αλλεργικοί.
Η συμπτωματολογία της αλλεργικής πάθησης είναι αποτέλεσμα διεργασιών που επιτελούνται στο ανοσοποιητικό σας σύστημα – τον αμυντικό μηχανισμό του σώματός σας εναντίον των βλαπτικών ουσιών. Το σώμα ενός ατόμου με αλλεργική πάθηση αναγνωρίζει ως βλαπτικές ορισμένες ουσίες που αποκαλούνται αλλεργιογόνα. Μολονότι οι ουσίες αυτές είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους, πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ατόμου.
Όταν κάποιος που έχει προδιάθεση σε αλλεργική πάθηση βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αλλεργιογόνο στο οποίο είναι ευαίσθητος, προκύπτει μια αλυσιδωτή αντίδραση από γεγονότα. Ο κύριος υπαίτιος που προκαλεί τα γεγονότα αυτά σε αλλεργικά άτομα είναι ένα αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη E ή IgE. Η IgE «υπερασπίζεται» το ανθρώπινο σώμα επιδιώκοντας να απομακρύνει το βλαπτικό αλλεργιογόνο από τους ιστούς και το κυκλοφορικό σύστημα. Όταν ένα αλλεργιογόνο εισχωρεί για πρώτη φορά στο σώμα ενός αλλεργικού ατόμου, ως αντίδραση παράγονται αντισώματα IgE. Κατόπιν, τα αντισώματα αυτά ταξιδεύουν σε κύτταρα που αποκαλούνται σιτευτικά κύτταρα και αφού προσκολληθούν σε αυτά, τηρούν στάση αναμονής μέχρι την επόμενη φορά που το αλλεργιογόνο θα εισχωρήσει στο σύστημα.

Μόλις αυτό εισχωρήσει, τα αντισώματα IgE «συλλαμβάνουν» το αλλεργιογόνο και στην ουσία το αποσύρουν από την κυκλοφορία. Τα σιτευτικά κύτταρα συμβάλλουν απελευθερώνοντας ειδικές χημικές ουσίες που ονομάζονται μεσολαβητές. Οι μεσολαβητές αυτοί προκαλούν τα κλασικά συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων – οίδημα των ιστών του σώματος, φτέρνισμα, συριγμό, βήχα και άλλα συμπτώματα. Λόγω της πολύπλοκης φύσης της αλλεργικής πάθησης, δεν έχει εξηγηθεί ακόμα επαρκώς ο λόγος για τον οποίο άλλες ουσίες προκαλούν αλλεργίες και άλλες όχι ή ο λόγος για τον οποίο οι αλλεργικές αντιδράσεις αναπτύσσονται μόνο σε ορισμένους ανθρώπους έπειτα από την έκθεσή τους σε αλλεργιογόνα.